Jurgen Wiersma

Jurgen Wiersma [vervolg]

 

EMERGED IN DETAIL SEEK FOR ABSTRACTION

In de 25 jaar dat Jurgen Wiersma heel druk in de gebonden kunst bezig was en heel precies geschilderd werk maakte voor opdrachtgevers in Nederland en Engeland, maakte hij al zijsprongen naar vrij en soms bijna abstract werk.

Om de handen los te maken en de geest leeg, zegt hijzelf hierover.

In deze periode zei een artbuyer een keer: “je schildert veel te precies en mooi”. Deels grappend maar met  serieuze ondertoon, dit maakte grote indruk op Jurgen. 

Hijzelf zegt: “Het precieze werk is misschien wel een handicap en het intuitieve, een happening, een gave, waarbij serendipiteit een grote rol speelt”.

In zijn huidige werk worden beide nu zoveel mogelijk gecombineerd, in sommige portretten wordt een brutale schilderwijze of een ruwe ondergrond gecombineerd met een ingetogen penseelstreek. Zie de portretten van theatermaker Gerardjan Rijnders  en dichter en tekstschrijver Lennaert Nijgh. 

Jurgen heeft met evenveel aandacht de meest uit eenlopende onderwerpen geschilderd, van de Cassandre-achtige fles en het glas voor Heineken tot de beschermde dieren voor  overheids publicaties, in verschillende stijlen en techieken.

In het latere werk is kleur en zwier gebleven maar meer eenheid onstaan.

 

 

Jan Spaans

 


NRC illustraties van Jurgen Wiersma

Verveelvoudiging of openbaarmaking van alle artwork op deze site is een inbreuk op mijn auteursrecht en is zonder mijn toestemming niet toegestaan © 2013

Publication, multiplication or any other use of all artwork on this website is a violation of the copyright laws and therefor not permitted © 2013